Pensioen op maat

Eerst meer pensioen, daarna minder

Wilt u de eerste jaren van uw pensioen meer te besteden hebben? Dan kunt u ervoor kiezen om maximaal de eerste tien jaar van uw pensioen meer pensioen te ontvangen. In de jaren daarna ontvangt u minder pensioen.

De hoogte van uw pensioen mag u niet zelf bepalen. Hiervoor is een standaard verhouding vastgesteld van 100:75 (hoog/laag). In de lage periode ontvangt u dan een pensioen van 75% van het pensioen dat u in de hoge periode ontvangt. U kunt kiezen voor een termijnen in hele jaren.

Wat moet u doen?

Geef aan ons door dat u eerst meer pensioen wilt ontvangen. Dit doet u met het keuzeformulier dat u van ons ontvangt 3 tot 6 maanden voordat u met pensioen gaat. Dit formulier staat ook op Mijn Pensioencijfers. U kunt deze keuze later niet ongedaan maken.

Wat kunt u verder doen?

U kunt als u bijna de standaard pensioenleeftijd hebt, ontvangt u enkele maanden daarvoor automatisch een opgave van uw pensioen. Wilt u eerst meer pensioen, dan kunt u een voorbeeldberekening van uw pensioen aanvragen. Neem hiervoor contact met ons op. Voordat u een besluit neemt, is het verder verstandig om te controleren wanneer uw AOW-pensioen ingaat.

Wat kunt u nog meer kiezen?

En als u hebt deelgenomen aan de beschikbare premieregeling: