Nieuws

Maak kennis met Sander de Wit

“Er verandert veel in pensioenland. Als lid van het verantwoordingsorgaan kan ik helpen die veranderingen in de juiste banen te leiden, al is het op microniveau. Dat vind ik interessant”, aldus Sander de Wit.

Per 1 januari 2018 begint Sander aan een termijn van 3 jaar als lid van het verantwoordingsorgaan van ons pensioenfonds. Hij vertegenwoordigt de gepensioneerden. Sander is enthousiast over zijn nieuwe rol. “Vanwege mijn verleden als human resources-professional heb ik veel interesse in de pensioenmaterie. Er zijn veel ontwikkelingen in pensioenland, maar ook binnen de onderneming. Mensen vragen zich af wat de gevolgen zijn voor hun pensioen. Ik wil helpen duidelijkheid te creëren daarover.”

Wat is uw achtergrond?

“Na 20 jaar bij Shell te hebben gewerkt, trad ik in 1991 in dienst van Yamanouchi, wat later Astellas werd. Mijn functie was Associate Director Human Resources. Tussen 2001 en 2004 heb ik even bij Sanofi Aventis gewerkt, maar daarna ben ik weer teruggegaan naar Yamanouchi/Astellas. Daar heb ik gewerkt tot aan mijn prepensioen in 2013. 
Ik ben 67 jaar, ben ruim 40 jaar getrouwd met mijn vrouw en we hebben samen 2 volwassen dochters. Mijn hobby’s zijn gitaar spelen, squashen, fietsen en ik wandel veel met mijn hond.”

Hebt u een specifieke taak of opdracht binnen het verantwoordingsorgaan?

“Voorlopig niet. Ik volg Jan Willem Schotel op, een zeer ervaren en zeer gewaardeerd lid. Dit zal niet makkelijk worden. Met Willem Jan Atsma en Meindert van Rijswijk zitten er 2 ervaren leden naast mij in het verantwoordingsorgaan. Zij vullen de functies in van respectievelijk voorzitter en secretaris en ik ga voorlopig de gaten vullen. Uiteraard komt mijn HR-verleden goed van pas, maar ik heb toch veel nieuwe dingen geleerd tijdens de verplichte pensioencursus voor geschiktheidsniveau A.”

Wat wilt u de deelnemers meegeven?

“Veel mensen denken dat pensioen alleen iets voor later is, maar dat is natuurlijk niet zo. Je hoopt en verwacht het nooit nodig te hebben, maar mocht er iets heel naars gebeuren, dan is het wel fijn om te weten dat er een goed aanvullend arbeidsongeschiktheidspensioen is en dat er een goed partner- en wezenpensioen is geregeld. Daarom raad ik mensen aan om de ontwikkelingen op pensioengebied toch een beetje te volgen. Het kan zomaar gebeuren dat je nu al een beslissing moet nemen voor later. Blijf daarom op de hoogte en kijk niet alleen naar het directe salaris als je bezig bent met de arbeidsvoorwaarden van bijvoorbeeld een andere baan. Kijk ook naar hoe het pensioen is geregeld. Als een potentiële nieuwe werkgever geen pensioen heeft geregeld, moet je het zelf doen. En dan ben je altijd duurder uit.”