“2018 was een druk jaar voor het fonds”

Interview bestuurslid Arjan Beijert

In het dagelijks leven is Arjan Beijert actief als management accountant bij Astellas Pharma Europe. Sinds 2013 vertegenwoordigt hij de werknemers in het bestuur van Pensioenfonds Astellas. Samen met Arjan blikken we terug op wat er in 2018 speelde bij ons pensioenfonds.

Wat is je als bestuurslid het meeste bijgebleven van 2018?

“Meerdere dingen, want 2018 was een druk jaar voor het fonds. Zo heeft de Wet verbeterde premieregeling (Wvp) ons behoorlijk wat werk opgeleverd. We hebben als bestuur voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd in Meppel en Leiden. Daarin informeerden we de deelnemers over de keuze die zij kregen voor het kapitaal dat zij hebben opgebouwd in de DC-regeling. Wij vinden het als bestuur belangrijk dat ze goed zijn voorgelicht over de mogelijkheden, voordat ze kiezen.

Daarnaast stond IORP II op de agenda in 2018. Deze richtlijn introduceerde nieuwe vereisten op het gebied van risicomanagement voor pensioenfondsen. Wij hebben behoorlijk wat voorbereidingen moeten treffen met betrekking tot de verplichte sleutelfuncties. Dit jaar gaan we verder met de implementatie van de sleutelfuncties.  

Vorig jaar liepen tevens 2 nieuwe aspirant-bestuursleden met ons mee: Geertjan Roders en Olaf van den Hoven. Beiden zijn dit jaar benoemd tot bestuurslid.

Tot slot hebben we een evaluatie laten uitvoeren door Sprenkels & Verschuren. Daarin stond het functioneren van ons als bestuur centraal. De conclusie was dat wij als bestuur in control zijn. Er kwamen wel een paar praktische verbeterpunten naar boven, zoals een efficiënter agendabeheer tijdens onze overleggen. Met die punten gaan we aan de slag.”

Hoe was de samenwerking binnen het fonds in 2018?

“Daarover kan ik kort zijn: die was hartstikke goed. Als bestuur werken we al jaren goed samen met het verantwoordingsorgaan en de visitatiecommissie. Wij communiceren eerlijk en duidelijk met elkaar, uiteraard met respect voor elkaars verantwoordelijkheden. En gelukkig is er ook ruimte voor humor.”

Wat staat er op stapel voor 2019?

“Ons fonds heeft een CDC-regeling, waarvan de premie voor 5 jaar is vastgelegd. Die periode loopt in 2020 af. Dus moet dit jaar een nieuwe (kostendekkende) premie worden afgesproken die past bij de ambitie. Daar buigen de werkgever en de sociale partners zich over.

Zij zouden daarnaast ook kunnen besluiten om naar een andere uitvoerder over te stappen. Dan zou het fonds geen premie meer ontvangen en vindt de verdere opbouw bij een andere uitvoerder plaats. Ik zou dit niet wenselijk vinden voor de deelnemers. Er gaan nog veel veranderingen op ons afkomen door het nieuwe pensioenstelsel. Met ons eigen pensioenfonds zitten we stevig achter het stuur en kunnen we bijsturen als de nieuwe plannen dat vereisen. Zouden we nu naar een andere uitvoerder gaan, dan geven we de regie uit handen voordat we weten wat komen gaat.”

Moeten de deelnemers van Pensioenfonds Astellas zich zorgen maken over hun pensioen?

“Nee, ze moeten zich zeker geen zorgen maken, maar de toekomst is wel onzeker. Wat gaat er gebeuren met het nieuwe pensioenstelsel? Wat wordt de pensioenopbouw de komende jaren en wanneer kunnen we weer indexeren? Allemaal vragen die relevant zijn voor de deelnemers en die aan de bestuurstafel regelmatig aan de orde komen.” 

Welke tip wil je meegeven aan de deelnemers?

“Het is een open deur, maar ik wil hen toch nog eens aanmoedigen om te kijken hoeveel pensioen ze hebben opgebouwd en wat ze straks aan pensioen verwachten te krijgen. Kunnen ze hier straks van leven? Nu kunnen ze nog bijsturen, bijvoorbeeld door extra te sparen. Straks is het een voldongen feit.”