Wat zijn de risico’s voor mijn pensioen?

Sparen of beleggen? Uiteindelijk is zekerheid duur

Om vermogen op te bouwen, kan het pensioenfonds sparen of beleggen. Met sparen kiest het pensioenfonds voor zekerheid. Met beleggen loopt het pensioenfonds meer risico, maar kan het óók meer rendement behalen voor uw pensioen.

Ruim 4 op de 10 werknemers denkt dat je het meeste geld overhoudt als je de pensioenpremie op een spaarrekening zet. Maar als pensioenfondsen dat gedaan hadden, waren de pensioenen nu minder hoog. Uit onderzoek van de Vereniging voor Bedrijfstakpensioenfondsen enkele jaren geleden bleek dat we dan 40% minder pensioen voor dezelfde premie zouden overhouden. Op lange termijn levert beleggen dus het meeste geld op.

Sparen is veilig, maar heeft ook een keerzijde
Sparen is een relatief veilige manier om het geld te laten groeien. Het geld dat u inlegt, blijft van u. Bovendien ontvangt u rente waardoor u verzekerd bent van een bepaald rendement. U loopt dus weinig risico. Maar sparen heeft ook een keerzijde. De afgelopen jaren is de rente flink gedaald en soms zelfs lager dan de inflatie. Dit betekent dat sparen veel minder oplevert dan vroeger of dat uw geld dus zelfs minder waard wordt.

Kiezen voor rendement
Beleggen levert op de lange termijn vaak meer op dan sparen. Wel loopt het fonds met beleggen meer risico als de koersen schommelen. Deze risico’s kan het fonds beheersen door de beleggingen te spreiden, maar het rendement kan hoger óf lager zijn dan verwacht. Op lange termijn levert beleggen het meeste geld op.

Sparen biedt dus meer zekerheid dan beleggen. Maar uiteindelijk is zekerheid duur.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over beleggingen van uw pensioenfonds? Bekijk de informatie over de regels voor beleggen