Vast of variabel pensioen

Terug naar het overzicht
 • Hoe weet ik of ik pensioen heb opgebouwd in de DC-regeling (beschikbare premieregeling)?

  Als u deelnemer bent in de beschikbare premieregeling (DC-regeling), dan vindt u het opgebouwde bedrag terug op uw pensioenoverzicht (UPO). U vindt het bedrag ook op de beveiligde website van  NN IP, dat is de organisatie die de DC-regeling (beschikbare premieregeling) voor ons fonds uitvoert.

 • Wanneer kan ik kiezen tussen een stabiel of een variabel pensioen?

  15 jaar vóór uw pensioenrichtleeftijd (dat is op dit moment 68 jaar) maakt u een voorlopige keuze. U kunt ervoor kiezen om:

  • het risico in de beleggingen af te bouwen. Dat geeft meer zekerheid, maar ook kans op minder rendement (ook wel stabiel pensioen genoemd), of
  • door te beleggen met meer risico maar kans op meer rendement (variabel pensioen).

  U ontvangt hierover een brief van NN IP, dat is de organisatie die de DC-regeling (beschikbare premieregeling) uitvoert. U kunt uw keuze elk jaar aanpassen.

  Ongeveer 6 maanden voor uw pensioenrichtleeftijd moet u een definitieve keuze maken. Daarover ontvangt u automatisch een brief met een berekening van uw pensioenkapitaal en de uitkering die u kunt verwachten voor een stabiel pensioen.

  Onderstaande video licht toe wat de gevolgen zijn van de keuze voor een vast of een variabel pensioen.

 • Wat is een stabiel pensioen

  Bij een stabiel pensioen weet u ongeveer welk bedrag u maandelijks ontvangt voor de rest van uw leven. Het kapitaal uit de DC-regeling wordt dan op uw pensioendatum omgezet in een vast bedrag bij ons fonds (middelloonregeling). Het bedrag wordt alleen hoger als we uw pensioen kunnen laten meestijgen met de prijzen. Of dat lukt, hangt af van onze financiële positie. Het bedrag wordt alleen lager als we uw pensioen moeten verlagen omdat onze financiële positie slecht is. We zetten deze maatregel alleen in als het écht niet anders kan.

  Als u vanaf 15 jaar voor uw pensioenrichtleeftijd geen (voorlopige) keuze maakt, gaan wij ervan uit dat u kiest voor een stabiel pensioen. Wij nemen dan minder risico met uw beleggingen. Ongeveer 6 maanden voor uw pensioenrichtleeftijd moet u een definitieve keuze maken. U kunt ook dan nog kiezen voor een variabel pensioen. U ontvangt automatisch een brief van ons.

 • Wat is een variabel pensioen?

  Bij een variabel pensioen staat het bedrag dat u krijgt niet vast, omdat met uw pensioenkapitaal nog wordt belegd. Gaan de beleggingen goed, dan stijgt uw pensioen. Uw pensioen kan meer stijgen dan de stijging van de prijzen. Maar uw pensioen kan ook lager uitvallen als de beleggingen tegenvallen. Het is zelfs mogelijk dat uw pensioenkapitaal minder waard wordt in het geval van een negatief netto rendement. U weet dus niet van tevoren hoeveel pensioen u de rest van uw leven krijgt.

  Als u vanaf 15 jaar voor uw pensioenrichtleeftijd kiest voor een variabel pensioen, nemen wij meer risico met uw beleggingen. Ongeveer 6 maanden voor uw pensioenrichtleeftijd moet u een definitieve keuze maken. U kunt ook dan nog kiezen voor een stabiel pensioen. U ontvangt automatisch een brief van ons.

  Onderstaande video geeft een uitleg over het variabele pensioen.

 • Welke risico's loop ik als ik kies voor een stabiel pensioen?
  • Uw pensioen stijgt wellicht niet mee met de prijsstijging, dat is afhankelijk van de financiële positie van ons fonds;
  • Als het heel slecht gaat met ons pensioenfonds, dan kan uw pensioen worden verlaagd.
 • Welke risico's loop ik als ik kies voor een variabel pensioen?

  •De hoogte van uw pensioenuitkering kan variëren, afhankelijk van de resultaten die we met de beleggingen behalen. Dat betekent dat uw pensioenuitkering hoger wordt als de beleggingsrendementen goed zijn, maar ook lager wordt als de beleggingsrendementen in enig jaar negatief zijn.

 • Wat is een risicoprofiel?

  Een risicoprofiel geeft aan hoeveel risico een pensioen- of beleggingsfonds mag nemen met het kapitaal van de deelnemer of belegger. Hoe meer risico we nemen, hoe hoger het potentiële rendement. U kunt zelf uw risicoprofiel kiezen. Als u inlogt op Mijn Pensioen van NN IP krijgt u een aantal vragen op basis waarvan het risicoprofiel wordt bepaald. Kiest u niet zelf, dan wordt u ingepast in de standaard van het pensioenfonds.

 • Wat gebeurt er als ik met pensioen ga?

  Ongeveer zes maanden voor u met pensioen gaat krijgt u van ons een brief. U maakt dan een definitieve keuze wat u met uw pensioen wilt doen.

  Kiest u voor variabel pensioen? Dan kunt u daarvoor terecht bij een verzekeraar of bank. Met het pensioenkapitaal dat u bij ons hebt opgebouwd, koopt u dan bij een verzekeraar of een bank een variabel pensioen in. Dat heet ‘shoprecht’.

  Kiest u voor een stabiel pensioen dat zet ons fonds uw pensioenkapitaal om in een pensioenuitkering bij ons fonds.

 • Welke gevolgen heeft mijn keuze voor mijn partner?

  De keuze die u maakt, geldt automatisch ook voor uw partner.

 • Hoe geef ik mijn keuze door?

  Via de website van Mijn Pensioen geeft u door of u kiest voor een stabiel of een variabel pensioen. Op de website van Mijn Pensioen kiest u via het menu Beleggingen om uw Risicoprofiel (voor meer informatie zie de vraag over risicoprofiel) te bepalen. Hier beantwoordt u een aantal vragen waarmee wij uw risicoprofiel vaststellen. Na de laatste vraag in de vragenlijst krijgt u een paar extra vragen die gaan over beleggen na de pensioendatum en hoe wij uw beleggingsrisico zullen afbouwen.

 • Welke andere keuzemogelijkheden heb ik?

  U krijgt jaarlijks van ons een brief met de mogelijkheid om uw pensioenkapitaal uit de DC-regeling (beschikbare premieregeling) in te kopen in de middelloonregeling bij het fonds. Meer informatie daarover vindt u hier.

 • Waarom krijg ik een brief van NN IP over stabiel of variabel pensioen?

  De DC-regeling (beschikbare premieregeling) wordt uitgevoerd door NN IP. Dit in tegenstelling tot de middelloonregeling, die wordt uitgevoerd door AZL. Beide organisaties werken uiteraard onder verantwoordelijkheid van Pensioenfonds Astellas.

 • Kan ik mijn keuze nog wijzigen?

  U kunt uw keuze wijzigen wanneer u wilt. Dat doet u door in te loggen op de beveiligde website van  NN IP, dat is de organisatie die de DC-regeling (beschikbare premieregeling) voor ons fonds uitvoert.

 • Waar vind ik meer informatie over stabiel of variabel pensioen?

  Op de beveiligde website van  NN IP  vindt u (veel) meer informatie over stabiel of variabel pensioen, zoals de kenmerken en de verschillen tussen een stabiele dan wel variabele pensioenuitkering. NN IP heeft ook een deelnemersbrochure met meer informatie over de DC-regeling.

  Onderstaande video licht toe wat de gevolgen zijn van de keuze voor een vast of een variabel pensioen.

 • Mijn vraag staat er niet tussen

  Neem dan contact met ons op.

 • Ik heb hulp nodig

  Neem dan contact met ons op. Let op. Hebt u hulp nodig met inloggen op de beveiligde website van NN IP?  Neem dan rechtstreeks contact op met NN IP.