Nieuws

Beleidsdekkingsgraad steeg naar 121,2% in december

De beleidsdekkingsgraad van Pensioenfonds Astellas steeg in december van  121,1% naar 121,2%.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad geeft aan hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Het geeft de verhouding aan tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het pensioenfonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen (= de verplichtingen). Een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 105% betekent dat het pensioenfonds €1,05 aan vermogen heeft voor elke euro die het moet uitkeren.

2 dekkingsgraden

Ons fonds kent 2 dekkingsgraden:
• een (maandelijkse) actuele dekkingsgraad en
• een (gemiddelde) beleidsdekkingsgraad

De hierboven genoemde dekkingsgraad van 121,2% is de beleidsdekkingsgraad van het fonds. Dit is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste 12 maanden. De beleidsdekkingsgraad vertoont hierdoor minder pieken en dalen. Daarom kijken pensioenfondsen naar deze dekkingsgraad bij het nemen van besluiten. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen.

De actuele maandelijkse dekkingsgraad van ons fonds daalde in december van 123,4% naar 117,6%.

Ontwikkelingen in december

In december besloten we om per 1 januari 2023 de pensioenen te verhogen met 7,05%. Daardoor hebben we meer geld nodig voor de pensioenbetalingen nu en in de verre toekomst. Dit geld noemen we onze verplichtingen. Toch is in december het geld dat we in kas nodig hebben voor die pensioenbetalingen gedaald ten opzichte van november. Dit komt doordat de rente sterk is gestegen. Hierdoor hebben we minder geld in kas nodig om de pensioenbetalingen nu en in de verre toekomst te doen. Dat is gunstig voor onze financiële positie.

Ons vermogen daalde in december door een negatief beleggingsrendement. Maar onze verplichtingen daalden in december nog meer. Daarom daalde onze actuele dekkingsgraad.

Hoe kan de dekkingsgraad dalen en de beleidsdekkingsraad stijgen?

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Elke maand verdwijnt de ‘oudste’ actuele dekkingsgraad uit dit gemiddelde en wordt de ‘nieuwe’ actuele dekkingsgraad toegevoegd. De actuele dekkingsgraad van eind december 2022 (117,6%) is hoger dan de dekkingsgraad van december 2021 die nu uit het gemiddelde is verdwenen. Hierdoor steeg de beleidsdekkingsgraad afgelopen maand met 0,1%-punt.

Meer informatie

In een grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van Pensioenfonds Astellas zich heeft ontwikkeld.