Nieuws

Stijgende dekkingsgraad: wat is de rol van rente en beleggingen?

Gezondheid is een belangrijk goed, zowel lichamelijk als geestelijk. En financieel! Dat laatste geldt zeker voor een pensioenfonds. Of ons fonds financieel gezond is, weten we als we elke maand onze dekkingsgraad berekenen. De rente en onze beleggingen bepalen mede de hoogte van onze dekkingsgraad. Hoe zit dat eigenlijk?

Als we de dekkingsgraad berekenen, vergelijken we onze verplichtingen met ons vermogen. Dus de euro’s die we verwachten nodig te hebben om alle pensioenen uit te keren vergelijken we met ons vermogen, het geld dat we werkelijk hébben. Zijn verplichtingen en vermogen even hoog, dan is onze dekkingsgraad precies 100%. We zien natuurlijk liever dat we meer geld hebben en dat onze dekkingsgraad hoger is.

Maar wat is nou de rol van de rente?

Als we berekenen hoeveel geld we nodig hebben om de pensioenen nog jaren en jaren uit te kunnen keren, krijgen we te maken met de rente. Hoe hoger de rente, hoe lager het totaalbedrag dat we nodig hebben. Van de overheid moeten wij onze verplichtingen berekenen met de rente van dat moment. De rente is steeds weer anders.

En de beleggingen?

Veel van ons geld is belegd. Neemt de waarde van de beleggingen toe, dan stijgt ons vermogen. De beleggingen kunnen het ook minder goed doen. In dat geval daalt ons vermogen.

Hoe groter ons vermogen, hoe beter dat is voor onze dekkingsgraad. Als de verplichtingen maar niet sneller stijgen. Naast de maandelijkse actuele dekkingsgraad, berekenen we elke maand onze beleidsdekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de afgelopen 12 actuele dekkingsgraden.

Lees meer over de (beleids)dekkingsgraad van ons fonds.

Vragen?

Met vragen over uw pensioen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.