Nieuws

Uw mening over uw pensioen: resultaten onderzoek

Duurzaam en verantwoord beleggen wordt steeds belangrijker en het bestuur van Pensioenfonds Astellas wilde graag weten hoe u daarover denkt. Verder komt er een nieuw pensioenstelsel in Nederland en dat heeft ook gevolgen voor Pensioenfonds Astellas. De sociale partners moeten de komende tijd keuzes maken over de inrichting van het nieuwe pensioencontract.

Naar aanleiding hiervan heeft uw pensioenfonds een onderzoek uitgevoerd naar de voorkeuren van (oud-) deelnemers en gepensioneerden. Eind augustus tot begin september hebben 238 mensen meegedaan aan het online onderzoek. De antwoorden van 116 deelnemers, 71 oud-deelnemers en 51 gepensioneerden zijn anoniem verwerkt. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste resultaten.

De ondervraagden zijn over het algemeen tevreden over het pensioenfonds (rapportcijfer 6,8). Vooral 55-plussers zijn tevreden. De meerderheid vindt een goed pensioen belangrijker dan een eigen pensioenfonds.

Het nieuwe pensioenstelsel

De ondervraagden waarderen in het algemeen de communicatie van pensioenfonds Astellas over hun eigen pensioen. Uit de resultaten komt ook naar voren dat het voor de ondervraagde deelnemers, slapers en gepensioneerden nog niet duidelijk is wat het nieuwe pensioenstelsel gaat betekenen voor hun pensioen. Zodra er meer duidelijk is, zal uw pensioenfonds hier aandacht aan besteden.

Een kleine meerderheid geeft de voorkeur aan een pensioenuitkering die meebeweegt met de beleggingsresultaten. Uit de resultaten blijkt verder dat de meeste ondervraagden het beleggingsrisico willen delen.

De meeste mensen willen graag via e-mail en een digitale nieuwsbrief geïnformeerd worden over het nieuwe pensioenstelsel.

Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (MVB)

De meeste respondenten vinden het de verantwoordelijkheid van pensioenfonds Astellas om bij beleggingen rekening te houden met de gevolgen voor mensen en milieu. De meerderheid wil niet dat Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (MVB) ten koste gaat van het eigen pensioen.

Het is bij de ondervraagden meestal niet bekend of pensioenfonds Astellas op een maatschappelijk verantwoorde manier belegt. Ook is het in het algemeen niet duidelijk wat de gevolgen van MVB zijn voor de opbrengst en de risico’s voor hun pensioen. Het idee leeft wel dat MVB ten koste gaat van het rendement en meer risico met zich meebrengt. Als belangrijkste thema’s bij Maatschappelijk Verantwoord Beleggen komen ‘klimaatverandering’ en ‘een goede gezondheid voor iedereen’ naar voren.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over maatschappelijk verantwoord beleggen?