Nieuws

Beleidsdekkingsgraad stijgt naar 100,3% in augustus

De beleidsdekkingsgraad van Pensioenfonds Astellas steeg in augustus van 100,2% naar 100,3%.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad geeft aan hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Het geeft de verhouding aan tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het pensioenfonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen (= de verplichtingen). Een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 105% betekent dat het pensioenfonds € 1,05 aan vermogen heeft voor elke euro die het moet uitkeren.

2 dekkingsgraden

Ons fonds kent 2 dekkingsgraden:

  • een (maandelijkse) actuele dekkingsgraad en
  • een (gemiddelde) beleidsdekkingsgraad

De hierboven genoemde dekkingsgraad van 100,3% is de beleidsdekkingsgraad van het fonds. Dit is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste 12 maanden. Pensioenfondsen moeten de beleidsdekkingsgraad rapporteren aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen.

De actuele maandelijkse dekkingsgraad van ons fonds steeg in augustus van 98,5% naar 100,6%. 

Ontwikkelingen in augustus

Dankzij voorzichtig economisch herstel is de rente in augustus gestegen. Dat is goed nieuws voor een pensioenfonds. Een hogere rente betekent dat ons fonds op lange termijn minder geld opzij hoeft te zetten om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Onze financiële positie verbetert daardoor.

Andere ontwikkelingen

Een positieve ontwikkeling is het nieuws dat het Actuarieel Genootschap (AG) begin september naar buiten bracht. Het AG voorspelt iedere twee jaar hoe lang we gemiddeld leven. In de nieuwe cijfers is de levensverwachting verlaagd. Dat betekent dat we in de toekomst naar verwachting minder oud worden dan we eerder dachten. Het AG heeft gebruik gemaakt van cijfers tot en met 2019. In deze voorspelling is er dus nog geen rekening gehouden met de invloed van corona.

Minder lang leven? Dat is geen goed nieuws voor ons als Nederlanders. Maar wél goed nieuws voor de financiële positie van pensioenfondsen. Wij betalen pensioen zolang een gepensioneerde leeft. Als we allemaal minder lang leven, hoeft ons fonds minder lang pensioen uit te betalen en hoeven we nu dus minder geld opzij te leggen voor later. De nieuwe cijfers van het AG leiden waarschijnlijk tot een stijging van onze dekkingsgraad. Hoeveel, is nu nog niet bekend. We houden u op de hoogte.

Meer informatie

In een grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van Pensioenfonds Astellas zich heeft ontwikkeld.