Nieuws

Uw pensioenregeling is gewijzigd per 1 januari 2018

U bouwt pensioen op bij Stichting Pensioenfonds Astellas. Per 1 januari 2018 zijn er wijzigingen doorgevoerd en is het pensioenreglement aangepast. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • De pensioenleeftijd gaat omhoog naar uw 68e verjaardag.
  • Het opbouwpercentage voor 2018 wordt 1,61%. 
  • Uw opgebouwde pensioen wordt niet verhoogd (geïndexeerd).

De pensioenleeftijd gaat omhoog naar uw 68ste verjaardag

We leven in Nederland gemiddeld steeds langer. Dat betekent dat de pensioenen ook langer uitgekeerd worden. Dat is erg duur. De overheid verhoogt daarom de leeftijd waarop mensen voor het eerst AOW-pensioen ontvangen. De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog naar 67 jaar en 3 maanden (in 2022).

Dde sociale partners (vakbonden en werkgever) hebben Pensioenfonds Astellas gevraagd de pensioenleeftijd te verhogen naar 68 jaar.

Wat betekent dat voor pensioen dat u al hebt opgebouwd?

Het pensioen dat u al hebt opgebouwd, had een pensioenleeftijd van 67 jaar. Dit pensioen rekenen we om naar de nieuwe pensioenleeftijd van 68 jaar. De omrekening kost u geen geld en levert u geen geld op. Dat noemen we ‘actuarieel neutraal’.

Wat betekent dat voor pensioen dat u nog gaat opbouwen?

De stijging van de pensioenleeftijd betekent dat u in de toekomst een jaar langer pensioen kunt opbouwen. Hierdoor zal uw uitkering vanaf pensioenleeftijd 68 hoger zijn dan bij pensioenleeftijd 67. De wijziging van de ingangsdatum van het ouderdomspensioen heeft overigens geen invloed op de hoogte van het partnerpensioen. Dat is pensioen voor uw partner als u komt te overlijden.

Wat betekent dat voor de ingangsdatum van uw pensioen?

U bepaalt zelf wanneer u met pensioen wilt gaan. U hoeft niet te wachten tot uw 68e verjaardag. U krijgt automatisch bericht enkele maanden voor uw AOW-leeftijd. U kunt ook aangeven dat u eerder met pensioen wilt. Dat kan op zijn vroegst op uw 57ste verjaardag.

Het opbouwpercentage voor 2018 wordt 1,61%

De huidige regeling kent per 1 januari 2015 een financiering op basis van de CDC-methode. Dat betekent dat de sociale partners voor de periode 2015 tot en met 2019 afspraken hebben gemaakt over een vaste pensioenpremie die u en uw werkgever betalen. Jaarlijks wordt de pensioenopbouw berekend, die op basis van deze premie kan worden toegekend. Het opbouwpercentage waar wij naar streven bedraagt 1,875% per jaar. Hoger kan niet, omdat 1,875% per jaar het fiscale maximum is bij een pensioenleeftijd van 68 jaar. De pensioenpremie die aan het fonds wordt betaald voor 2018 is te laag om de beoogde opbouw van 1,875% te realiseren. Op basis van de aan het fonds betaalde pensioenpremie kan het bestuur van Pensioenfonds Astellas voor 2018 een opbouw toekennen van 1,61%.

Wat betekent dat voor uw pensioenopbouw?

Dat betekent dat u over 2018 minder pensioen opbouwt dan fiscaal maximaal mag. We verwachten dat uw pensioenopbouw over 2019 ook lager zal zijn dan 1,875%.

Uw opgebouwde pensioen wordt niet verhoogd

Normaal gesproken wordt geld elk jaar iets minder waard. Daarom proberen we uw opgebouwde pensioen jaarlijks te verhogen (dat noemen we indexatie). Onze financiële situatie laat een verhoging in 2018 helaas niet toe. We verwachten dat we uw pensioen ook de komende jaren niet kunnen verhogen. Daar staat tegenover dat een verlaging niet aan de orde is. U leest daarover meer in dit nieuwsbericht.

Hoe ziet u wat de wijzigingen voor u betekenen?

Wij kunnen u nu nog niet laten zien welke bedragen straks precies gelden voor uw pensioen. Deze informatie komt in de loop van 2018 beschikbaar zodra de nieuwe pensioenleeftijd en het nieuwe opbouwpercentage in onze administratie zijn verwerkt.

In het Uniform Pensioenoverzicht dat u ontvangt in 2019 (met de stand per 31 december 2018) ziet u wat de wijzigingen betekenen voor uw pensioen. U kunt voor een overzicht ook met uw DigiD inloggen op Mijn Pensioencijfers of op www.mijnpensioenoverzicht.nl.