Nieuws

Pensioenfederatie: dit voorjaar plan nieuw pensioenstelsel

Het Nederlandse pensioenstelsel gaat mogelijk veranderen. Dit voorjaar kan er al een plan liggen voor deze hervorming.

Dat concludeert de belangenvereniging van pensioenfondsen, de Pensioenfederatie, na een onderzoek. De resultaten hiervan zijn aangeboden aan de Sociaal-Economische Raad (SER).

Kabinet: bereken 2 varianten

De SER heeft meerdere varianten bedacht voor het aanpassen van ons pensioenstelsel. Het kabinet vindt dat 2 van deze varianten de moeite waard zijn om te onderzoeken:

1. Individuele pensioenpotjes, waarbij bepaalde risico's worden gedeeld

In deze variant heeft iedereen een eigen pensioenrekening en is er een kleine gezamenlijke financiële buffer. Deze variant kan volgens de Pensioenfederatie het vertrouwen en de betrokkenheid van Nederlanders bij hun pensioen vergroten. Bovendien zien de deelnemers het pensioenvermogen op hun eigen ‘rekening’ groeien. Dat geeft meer inzicht dan het systeem van een pensioenaanspraak (pensioenbelofte) op pensioendatum.

2. Een collectieve pensioenpot, maar zonder de gegarandeerde pensioenuitkering

Deze variant lijkt meer op het huidige pensioenstelsel, maar dan zonder een harde pensioenbelofte en met flexibele financiële buffers. In deze variant wordt de standaard pensioenopbouw jaarlijks op basis van de dekkingsgraad naar boven of beneden bijgesteld. Volgens de Pensioenfederatie is het voordeel dat deze variant meer bescherming biedt bij slechte beleggingsresultaten dan variant 1. Deze variant heeft namelijk een buffer zonder beperkingen.

Draagvlak

De Pensioenfederatie onderzocht of beide varianten financieel, juridisch en praktisch uitvoerbaar zijn en of er voldoende draagvlak is in de samenleving. Dat blijkt het geval. Beide varianten zijn werkbaar volgens de Pensioenfederatie, maar wel nog voor verbetering vatbaar. Naar verwachting kan de variant met individuele pensioenpotjes op het meeste draagvlak rekenen. Die variant kan volgens de Pensioenfederatie onder meer het misverstand wegnemen dat jongeren betalen voor het pensioen van ouderen.

Nog minimaal 3 jaar

De uiteindelijke afronding van de pensioenhervormingen gaat wel nog even duren. Op 15 maart 2017 zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Als het lukt om rond die verkiezingen een volledig plan te presenteren, kost het volgens de belangenvereniging nog minimaal 3 jaar om de benodigde wetgeving ingevoerd te krijgen.