‘2019 was een bijzonder jaar’

Interview voorzitter Dirk Veenvliet

Gedreven en vakkundig: met ruim acht jaar ervaring als voorzitter van Pensioenfonds Astellas weet Dirk Veenvliet waarover hij praat. Hij blikt terug op 2019 en kijkt vooruit naar wat de toekomst in petto heeft.

Rendement: 18,8%

“Voor ons fonds was 2019 een fantastisch beleggingsjaar. We hebben maar liefst 18,8% rendement op onze beleggingsportefeuille behaald. In 2018 was dat -0,5%. Jammer genoeg was de rente eind vorig jaar historisch laag. Daardoor is onze dekkingsgraad maar heel licht gestegen. De dekkingsgraad geeft aan hoeveel geld we in kas moeten hebben om alle pensioenen te kunnen betalen en of er ruimte is voor een toeslag. De combinatie van een hoog rendement en een lage rente maakte van 2019 een bijzonder jaar.”

Premie: drie jaar 25,4%

Vorig jaar hebben de werkgever en de vakbonden samen een afspraak gemaakt over de premie vanaf 1 januari 2020. Dirk Veenvliet: “Die is drie jaar lang 25,4% van de loonsom. Eerder stond de premie voor vijf jaar vast. Maar omdat er in 2019 een Pensioenakkoord is gesloten, willen we flexibel zijn. Stel, er komen belangrijke wijzigingen. Dan willen we snel daarop kunnen inspelen. De AOW-leeftijd is vorig jaar al aangepast. We verwachten dat minister Koolmees in de zomer van 2020 met uitgewerkte voorstellen voor de andere onderdelen van het Pensioenakkoord komt.”

Maatschappelijk verantwoord beleggen

Het bestuur heeft zich in 2019 ook gebogen over maatschappelijk verantwoord beleggen. “Hoe kunnen we optimaal beleggen, rekening houdend met bijvoorbeeld milieu, klimaat en mensenrechten? Wat is het rendement en wat zijn de eventuele risico’s? Het stond - en staat - hoog op onze agenda.”

Zorgvuldig en evenwichtig

Met vijf leden is het bestuur van Pensioenfonds Astellas relatief klein. In 2019 zijn twee nieuwe  bestuursleden benoemd. Voorzitter Veenvliet is blij met Olaf van den Hoven die nu namens de werknemers in het bestuur zit en met Geertjan Roders die de pensioengerechtigden vertegenwoordigt.

“Ik vind het mooi om te zien dat we er steeds in slagen om deskundige en betrokken bestuurders te werven. Samen streven we ernaar om onze besluiten zorgvuldig en evenwichtig te nemen. Bij elk besluit vragen we ons af of dat in het belang is van alle betrokkenen: (ex-)werknemers, werkgever en pensioengerechtigden. We hoeven vrijwel nooit over een besluit te stemmen: een teken dat we steeds in goede harmonie consensus bereiken.”

Wat gaat de toekomst ons brengen?

“De coronacrisis speelt ons al een paar maanden danig parten”, aldus de voorzitter. “Onze dekkingsgraad is nu [dekkingsgraad mei/juni]%. Het is nog te vroeg om te zeggen wat dat voor ons fonds betekent. Zoals het er nu naar uitziet, hoeven we de pensioenen in 2021 niet te verlagen. Maar de toekomst blijft onzeker. We volgen de ontwikkelingen op de voet.”